Waarom?!

image1.JPGLieve Bianca,

Ben jij de dagen ook al aan het aftellen? Het duurt nu nog ongeveer een maand tot onze alcoholvrije periode aanbreekt. Vanaf het moment dat ik besloot mee te doen aan IkPas, merkte ik dat ik me al veel bewuster werd van mijn alcoholinname. De afgelopen weken is het me gelukt om een aantal aaneengesloten dagen geen alcohol te drinken. Ik was blij te constateren hoe weinig moeite me dat kostte. Er is dus hoop!
Maandagavond zag ik een nieuw programma op televisie: ‘Leven in de brouwerij’, waarin Kasper van Kooten en Patrick Stoof op zoek gaan naar de geheimen van het bierbrouwen. Voor mij als echte ‘beergirl’ was dit echt een genot om te zien. Ik kreeg er ook dorst van, maar hield het keurig bij koffie. “Wat ga ik dit missen in maart!’ schoot er door mijn hoofd. Al drink ik niet elke dag, zo’n speciaal biertje op donderdag rond een uur of vijf, op vrijdag- en zaterdagavond of bij een zondagmiddagborrel met familie of vrienden aan tafel. Even stelde ik mezelf voor in zo’n situatie, met een glas mineraalwater voor mijn neus. Dat heb je tegenwoordig gelukkig wel in heel veel smaken, maar toch, het is geen bier.  Als ik nu een biertje uit onze speciale bierkoelkast pak, dan roep ik: “ik neem een biertje hoor, nu het nog kan!’, waarna mijn man altijd even moet zuchten.
Afgelopen week zag ik, op jouw aanraden, ook het programma ‘De kennis van nu’, waarbij de effecten van dertig dagen zonder alcohol werd gemeten bij een groep gematigde drinkers. Al schijnen sommigen te denken dat ik een alcoholprobleem heb nu ik heb aangekondigd mee te doen aan IkPas, ik schaar mezelf toch echt tot de groep ‘gematigde drinkers’.

Ik vond het enorm stimulerend en motiverend om te horen dat zelfs op gematigde drinkers de effecten van dertig dagen zonder alcohol er wel degelijk zijn. Ik verheug me nu al op een betere nachtrust en me fitter voelen. Waar verheug jij je op?

Liefs, Merlijn

Lieve Merlijn,

Ik blijf het een goed plan vinden dat we dit samen gaan doen, en met ons hopelijk nog veel meer gelijkgestemden. Net zoals jij zie ik mezelf ook als een gematigde drinker. Ik drink niet iedere dag en houd ook rekening met mijn dagelijkse leven als moeder, sporter en werknemer. Bij de voorbereidingen van een hardloopwedstrijd durfde ik zelfs niet te drinken omdat ik bang was dat dat mijn prestaties zou beïnvloeden. Helaas is het sporten even van de baan en hoef ik dus geen rekening te houden met een dieet of mijn alcoholinname. Maar zoals met zoveel dingen, geldt dit ook voor onze uitdaging: ik moet niet, maar ik wil!
Na de publicatie van onze eerste blog heb ik ook vragen gekregen en goedbedoelde opmerkingen. “Waarom?” is uiteraard de meest gestelde. Waarom? Daar hoef ik geen antwoord op te verzinnen, daar bestaan wetenschappelijk bewezen feiten over. Die feiten lezen we regelmatig op ‘Ik Pas’.  Je kunt me wel de vraag stellen Waarom wil IK dit? En dat antwoord is nog eenvoudiger. Ik wil dit omdat ik wil voelen wat het met mijn lijf doet of heeft gedaan. Op deze leeftijd gebeurt er veel met je lijf en hebben we ook veel te winnen en te verliezen. Van te weinig nachtrust kun je bijvoorbeeld dagen van slag zijn en ook minder scherp. En wat gebeurt er nog meer naast die gezondheidsvoordelen, mentaal en fysiek. Daar ben ik nou heel benieuwd naar.

Groetjes, Bianca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s