Mijn blubberbuikje…

Het houdt de gemoederen in de sociale media de laatste dagen flink bezig: het gesprek met Fajah Lourens bij Jinek eind vorige week. Voor wie het niet gezien heeft, kijk hier even.

Fajah is sinds kort dieetgoeroe geworden en gunt ons vrouwen allemaal een ‘killerbody’. Een heuse ‘fitgirl’ kunnen we worden, wat wil je nou nog meer?! Dat wil toch iedere vrouw?

image1-44Hoewel ik het vaak eens ben met de uitspraak “ieder pondje gaat door het mondje” en inderdaad denk dat (te)veel mensen ongezond en vooral teveel eten, draaft Fajah wel een beetje door. Met haar account op Instagram laat ze haar volgers zien wat een fantastisch mooi en gespierd lijf zij heeft. Helemaal niets mis mee hoor, ik vind dat zelf ook mooi. Maar wat denken al die pubermeisjes als ze deze foto’s zien? Dat dit het ideaalbeeld is van hoe een vrouw eruit hoort te zien? Dat je gewoon heel weinig moet eten en veel moet sporten en dat je dan vanzelf zo’n lijf krijgt? Dat je vooral mager en gespierd moet zijn, omdat je anders toch een beetje een sukkel bent en niet echt meetelt?

Zelf heb ik een dochter van 11. Een knap meisje, al zeg ik het zelf. Ze is gezond en ziet er ook zo uit: niet te dik, lekkere gespierde benen en goeie billen. Ik wil niet dat zij met zo’n ‘ideaalbeeld’ de pubertijd in gaat. Thuis proberen wij onze kinderen bij de opvoeding mee te geven wat gezond en ongezond is en dat het vooral belangrijk is om lekker in je vel te zitten. Dat sporten daar een goede bijdrage aan levert, dat weten mijn kinderen maar al te goed.

image3-19Natuurlijk heeft Fajah gelijk als ze zegt dat vrouwen er iets aan moeten doen als ze vinden dat ze te dik zijn. Niet zeiken, ga aan de slag! Ben ik helemaal met Fajah eens. Zorg dat je een lijf krijgt waar je tevreden mee bent. Doe dat bovendien niet voor de buitenwereld, maar voor jezelf. Intrinsieke motivatie is het enige dat echt werkt. Daarnaast denk ik dat het goed is om bij jezelf na te gaan waaróm je ontevreden bent over je lijf en hoe het komt dat je te zwaar bent en ontevreden. Als je niet op zoek gaat naar die bron, zul je wellicht met een streng dieet de nodige kilo’s kwijt raken, maar is het echte probleem niet opgelost. Je hebt maar een leven, dus zorg ervoor dat je lekker in je vel zit. Of dat nu in maat 42 of maat 36 is, dat maakt niets uit.

Nu zullen sommige lezers misschien denken: “jij hebt makkelijk praten, jij bent slank!”. Dat klopt, ik ben slank, draag maat 36, weeg ongeveer 61 kilo, al een aantal jaar nu. Weet wel dat ik een jaar of drie, vier geleden nog maat 40-42 had en echt veel te zwaar was voor mijn 1.64 meter. Daar heb ik dus iets aan gedaan. Aanpakken die handel! Ik ben vooral anders gaan eten, maar zeker ook minder. Daarnaast ben ik gaan sporten, zodat mijn lijf ook wat strakker werd en omdat iedereen weet dat je met alleen anders en/of minder eten je doel niet zult bereiken.

Momentous 50%Nu heb ik al een paar jaar eindelijk het lijf dat bij mij past. Het voelt alsof ik zo ‘hoor te zijn’. Bovendien voel ik me een stuk fitter sinds ik sport en anders eet. Veel lekkerder in mijn vel dus, ik kan het iedere vrouw aanraden die ontevreden is over haar lijf. Of dat makkelijk was? Nee, natuurlijk niet! Het vroeg veel discipline, regelmatig afzien en toch deed ik het en daar ben ik trots op ook. Hoewel ik nu door een blessure veel minder sport dan ik deed, blijf ik gelukkig keurig op gewicht. Ik heb geleerd me te beheersen met eten. Die controle is prettig en geeft mij het lijf dat ik wil hebben en houden.

Dus Fajah, laten we vooral een beetje normaal blijven doen met z’n allen en niet vergeten te genieten van het leven. Zo hysterisch als jij het allemaal voorstelt, daar wordt geen meisje of vrouw gelukkig van, lijkt mij. Ik heb bovendien nog nooit een man gesproken die zo’n keiharde sixpack bij een vrouw aantrekkelijk vindt. Mijn blubberbuikje blijft dus, dan maar geen ‘killerbody’…

(Foto 1 & 2 via Pinterest)

4 gedachtes over “Mijn blubberbuikje…

  1. Eens met je blog. Absoluut. Dus vraag ik me af: staat de enorme verontwaardiging die op de sociale media rondwaart dan wel in verhouding tot de gepleegde ‘misdaad’? Obesitas en slechte eetpatronen zie ik helaas altijd en overal om mij heen, doorgeslagen fitgirls zijn gelukkig een zeldzaamheid.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s