Buiten verbonden met binnen…

image8-2Al een aantal keer was ik met de auto de verkeersborden gepasseerd waarop Museum Voorlinden stond aangegeven.  Ook had ik erover gelezen en erover gehoord op radio en televisie. Een nieuw museum, zó dicht bij huis, waarom was ik daar nog niet geweest? Afgelopen zondagmiddag had ik een paar uur voor mezelf en dus tufte ik in mijn Twingo naar Wassenaar.

Museum Voorlinden is een particulier museum voor hedendaagse en moderne kunst en ligt op het prachtige Landgoed Voorlinden aan de Buurtweg in Wassenaar. Voor mij een bekende plek, omdat familie van mijn man daar lang heeft gewoond en mijn schoonmoeder zelfs in deze straat opgroeide. Wel apart dat dit landgoed mij destijds nooit is opgevallen. De ligging is werkelijk fenomenaal. Vanaf het parkeerterrein loop je in ongeveer tien minuten naar het museum toe. Ergens in de verte zie je het liggen, het doemt op uit de groene velden en is omgeven door veel natuurschoon. Voorlinden is sinds 2011 eigendom van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. In 2013 is men begonnen met de bouw van het museum, dat op 11 september 2016 open ging voor publiek.

image7-5Je passeert eerst het museumrestaurant, dat zeer sfeervol is en bovendien goede koffie heeft, niet geheel onbelangrijk wat mij betreft. Als je verder loopt zie je een groot modern gebouw, dat is het museum. Omdat het een particulier museum is, is de museumkaart niet geldig. De ervaring van dit museum is de toegangsprijs van vijftien euro echter meer dan waard. Het gebouw neemt direct bezit van je zodra je er een voet binnen zet. Grote, witte ruimtes met immens hoge plafonds, ze nemen je op, zuigen je mee het gebouw in.

image3-16Ik geniet het meest in een museum als het gebouw ook iets met mij doet. Dat was bij Museum Voorlinden zeker het geval. Op veel plekken in het museum heb je prachtig uitzicht naar buiten. De omgeving is bijna een met het interieur. Op sommige plekken zijn banken neergezet, zodat je gewoon even lekker naar buiten kunt turen. Ik was er nu natuurlijk in de winter, maar het moet hier ’s zomers helemaal mooi zijn.

De collectie en tentoonstellingen zijn zeer boeiend. Bijzondere kunst, die je met andere ogen naar de wereld laat kijken. Door de grote ruimtes ben je je heel bewust van je lijf, ik voelde me klein (dat ben ik ook) maar prettig in dit gebouw. Over de kunst ga ik verder niets schrijven, daar ben ik niet de aangewezen persoon voor. Ik heb veel foto’s gemaakt en met een kleine selectie wil ik je over de streep trekken jezelf de ervaring van dit museum te gunnen. Je zult zien dat je er een rijker mens van wordt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s