Voer voor de geest…

Doelen zijn er om behaald te worden. Zoals ik in mijn vorige blog beschreef, is een van mijn doelen dit jaar om vaker een museum te bezoeken. Dus vatte ik gister maar direct de spreekwoordelijke koe bij de horens en reed ik naar Den Haag. Het Gemeentemuseum stond op mijn lijstje, daar was ik heel lang niet geweest.

Momentous 50%Het gebouw op zich is al een lust voor het oog. Architect Berlage heeft zo’n bijzonder art deco-gebouw ontworpen, het ademt een prettige sfeer uit en is naar mijn idee zowel van binnen als van buiten werkelijk schitterend. Het verbaasde mij dan ook niet te lezen dat Berlage wilde dat dit gebouw zijn allerbeste werk zou worden. Treurig is het dan ook dat hij het eindresultaat nooit heeft kunnen zien, omdat hij een jaar daarvoor overleed.

Het was heel erg druk in het museum en de rij bij de kassa was lang. Gelukkig heb ik een museumjaarkaart, waardoor ik de rij links kon laten liggen. Wat mij opviel waren de vele kinderen in het museum. Musea zijn de laatste jaren veel toegankelijker en leuker voor kinderen geworden. Stil zijn en nergens aanzitten is in veel musea verleden tijd. Dat maakt het voor kinderen meteen een stuk interessanter. Ook bieden musea vaak speurtochten voor kinderen en zijn er veel interactieve activiteiten. Gisteren was ik echter lekker in mijn uppie in het museum. Van de drukte om je heen heb je dan veel minder last, je kunt heerlijk je eigen pad kiezen.

Momentous 50%Ik begon bij de tentoonstelling ‘Kijk! Glas’, daarna genoot ik van de tentoonstelling over Givenchy en zag de meest prachtige jurken die hij ontwierp voor Audrey Hepburn, wat mij betreft een van de knapste vrouwen aller tijden. Wat me opviel was hoe tijdloos de jurken waren, Givenchy was zijn tijd ver vooruit. De meeste jurken zou je nu nog zo aan kunnen trekken. Met sculpturen heb ik minder, dus de tentoonstelling ‘Van Rodin tot Bourgeois’ vond ik minder interessant. Wel genoot ik van ‘Het wonder van Delfts blauw’ en natuurlijk van de moderne kunst die tot de vaste collectie van het Gemeentemuseum behoort. De grootste verrassing vond ik de tentoonstelling over de Amerikaanse kunstenaar Alice Neel, voor velen een onbekende. Heel goed dat het Gemeentemuseum aandacht geeft aan deze relatief onbekende kunstenaar en haar indrukwekkende portretten toont.

Nadat ik alle zalen in het museum had bezocht, ben ik aansluitend naar het naastgelegen Fotomuseum gegaan. Een klein museum, waar ik nog nooit geweest was. Er was een prachtige tentoonstelling over Werner Bischof. Als je een bezoek aan het Gemeentemuseum brengt, is het echt aan te raden om meteen ook het Fotomuseum mee te pakken. Het is een klein museum, maar zeker de moeite waard.

Ik ben blij dat ik mezelf dit doel heb gesteld. Museumbezoek is voor mij echt verrijking van mijn geest en daar heb ik grote behoefte aan. Ik geniet van kunst in vele vormen en voor mij zijn dit soort uitstapjes pure ontspanning. Ook wil ik dit mijn kinderen meegeven, dus binnenkort neem ik hen ook weer eens mee naar een museum. Binnenkort ga ik naar Boijmans van Beuningen, waar ik jaren geleden voor het laatst ben geweest. Ik verheug mij er nu al op!

5 gedachtes over “Voer voor de geest…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s