Meditatie is een vorm van spirituele oefening. Vele religies en geloofsstromingen kennen de meditatie in een of andere vorm. In de 20e eeuw ontstond in het westen hernieuwde belangstelling voor meditatie en bewustzijnsverruiming. Meditatie is nu vooral bekend uit het hindoeïsme en boeddhisme, waarin meditatie een essentiële methode is om de doeleinden die ze beschrijven te bereiken (bron: Wikipedia).
Vorig jaar maakte mijn dochter Ellemijn kennis met mediteren door een workshop die op de buitenschoolse opvang werd aangeboden. Ze bleek het erg fijn te vinden en riep al snel dat ze op meditatieles wilde. Sandra Rijpsma van Studio Body & Mind bleek meditatielessen te geven en gaf ook speciale lessen voor kinderen.
Al snel volgde Ellemijn de lessen en ze genoot er enorm van. Bovendien bleek ze behoorlijk goed te zijn in mediteren en merkten we thuis al snel een groot voordeel: ze kon beter in slaap komen. Toen mijn zoon Willem op een bepaald moment ook moeite had om ’s avonds in slaap te vallen, heb ik hem ook opgegeven voor de meditatielessen. Dit jaar gingen broer en zus dus samen en inmiddels kunnen en willen ze niet meer zonder.
In een wereld waar we de hele dag door ontzettend veel prikkels op ons af krijgen en we ze zelf ook vaak opzoeken, wordt het soms best druk in je hoofd. Bij mij tenminste wel, ik heb daar al vaker over geschreven. Toen ik begin dit jaar mijn kinderen weer eens afleverde bij de meditatieles, dacht ik: “waarom ga ik dit zelf eigenlijk niet doen?” Nadat ik bij Sandra geïnformeerd had naar de mogelijkheden, startte ik kort daarna met mediteren voor beginners. Sandra gaat uit van het idee dat je in een aantal lessen kunt leren mediteren, om het daarna zelf te doen.
Met een groep van ongeveer zes vrouwen volgde ik met veel plezier de meditatielessen. Tijdens mijn zwangerschappen had ik al kennis gemaakt met yoga, waar je ook te maken krijgt met focussen op je ademhaling, iets dat bij mediteren een grote rol speelt. We leerden verschillende meditatie-oefeningen en ik merkte dat ik me redelijk makkelijk kon ontspannen. Mijn hoofd werd er leger van en mijn lijf raakte meer ontspannen. Het een zal met het ander te maken hebben, dus het was een goed idee geweest om te leren mediteren. De sfeer was gemoedelijk en prettig. Het was bijzonder om te merken hoe open iedereen was in een groep vreemden.
Na een aantal lessen had ik inderdaad geleerd om te mediteren en ging ik er thuis mee door. Ik heb een tijdje de app ‘Headspace’ gebruikt, waarbij een man met een prettige stem je (in het Engels) precies vertelt wat je moet doen. Opvallend daarbij is, dat het accent ligt op het niet willen controleren van je gedachten, maar ze juist van een afstand te observeren, zonder oordeel. En geloof me, dat is hartstikke moeilijk! Ik gebruikte ook de oefeningen die ik bij Sandra had geleerd en kwam daarnaast een hele goede op internet tegen: de vijf minuten meditatie.
Afgelopen maanden heb ik mezelf een doel gesteld, om er op die manier voor te zorgen dat ik bleef mediteren. Ik wilde 100 dagen mediteren en dat is me gelukt! Behalve toen ik met zware keelontsteking in bed lag afgelopen zomer, heb ik het elke dag volgehouden. Soms twee minuten, soms tien, maar ik deed het dagelijks voordat ik ging slapen. Het kwam mijn nachtrust ten goede. De vijf minuten meditatie gebruikte ik het meest en dat doe ik nog steeds. Deze oefening is eenvoudig en effectief. Omdat je zo focust op het tellen, is er geen enkele ruimte voor andere dingen in je hoofd. Het maakt je hoofd dus direct leeg, wat ik heel prettig vind.
Mediteren zweverig? Absoluut niet. Ook de lessen bij Sandra zijn dat niet. Ik ben veel te nuchter om iets zweverigs te doen. Beide beentjes op de grond en lekker aarden, dat is wat bij mij past. Nu de 100 dagen voorbij zijn, mediteer ik niet meer dagelijks. Ik merk vanzelf wanneer ik het weer nodig heb en dan pak ik de discipline weer op.
Helemaal ‘zen’ zal ik toch wel nooit worden 😉
(Foto’s, behalve de bovenste, via Pinterest)