Een lust voor het oog…

Geïnspireerd door de kookworkshop die ik afgelopen maandagavond deed, bracht ik gisteren een bezoek aan de biologische supermarkt. In Voorschoten hebben we er sinds een aantal maanden eentje en vreemd genoeg was ik daar nog nooit binnen geweest.

Zoals ik in mijn vorige blog schreef, ging ik gezonde sportrepen maken. Ik had dus gedroogde vijgen, dadels, kokos, kokosolie, ongebrande cashewnoten en walnoten nodig. Voor de variatie kocht ik dit keer ook cranberry’s. Ik maak deze repen elke keer een beetje anders. Je kunt eindeloos variëren door ander fruit en/of andere noten te gebruiken.

2b02a1e46f875f708dc951f8b83e2b43Mijn bezoek aan deze supermarkt had dus een duidelijk doel en verder zou ik wel zien wat ik aan mooie producten tegenkwam. Ik had nog geen vijf stappen gezet in de winkel, toen mijn oog viel op hele vrolijke wortels. Een soort kleine winterpeen in verschillende kleuren. Die kon ik mooi combineren met een butternutpompoen (ook wel flespompoen genoemd).

Verderop zag ik ook bijzondere bietjes. Rode bietjes kennen we allemaal wel, maar dit waren gele bietjes. Er lag een opengesneden biet bovenop de andere in de bak, zodat je kon zien hoe ze er van binnen uitzien. Ik kocht er een aantal, een recept zou ik later wel opzoeken.
Bij de wilde tomaatjes die ik zag liggen, kon ik me ook niet beheersen. Wat een lust voor het oog! Thuis had ik ook nog veel cherrytomaatjes in twee kleuren liggen. Aangevuld met de wilde variant zou ik er mooi een tomatenrelish van kunnen maken.

Maar goed. Omdat je niet alles in een blog kwijt kunt, beperk in mij nu tot het recept van de soep die ik gister maakte. Ik houd van soep maken, zeker in het najaar en de winter. Soep smaakt wat mij betreft altijd en groot voordeel is dat je er een gigantische hoeveelheid groenten in kunt verwerken. In een tijd waarin we vaak niet topfit zijn en te maken hebben met verkoudheid en grieperigheid, is zulk eten niet alleen ‘comfortfood’, maar helpt het ook om je weerstand te verhogen. Zelf eet ik bij voorkeur biologische groenten, omdat die meer smaak hebben. Als je ze te prijzig vindt, kun je in het volgende recept natuurlijk ook ‘gewone’ groenten gebruiken.

Pompoen/wortelsoep

Ingrediënten:
1 biologische butternutpompoen
5-6 biologische gekleurde wortels (of 2-3 biologische winterpenen)
1 biologische rode ui
2 biologische knoflooktenen
4 cm verse biologische gember, fijn gehakt
2-3 eetlepels kokosolie
2 blokjes biologische groentebouillon
1,5-2 liter kokend water
zout (naar behoefte)
1 theelepel djinten
1 theelepel kurkuma
1 theelepel kerrie
1/2 theelepel laos
1/2 theelepel ketoembar
1/2 theelepel cayennepeper
(Alle gedroogde kruiden ook bij voorkeur biologisch)

Verder nodig: grote (soep)pan en een staafmixer.

Bereiding:
Verhit de kokosolie in een flinke pan.
Snipper de ui en fruit deze een paar minuten. Pers de knoflook uit en fruit even mee met de ui.
Snijd ondertussen de pompoen doormidden en verwijder het vruchtvlees. Snijd de pompoen in stukjes van 1-2 cm. Voordeel van een flespompoen is dat hij weinig vruchtvlees heeft en je de schil gewoon mee kunt koken.
Schil de wortelen met een dunschiller en snijd in kleine stukjes.
Zet ondertussen water op, zodat je straks gekookt water kunt toevoegen.
Voeg alle gesneden groente toe aan het uit/knoflookmengsel en bak circa 5 minuten mee. Voeg de gehakte gember toe en bak deze nog ongeveer 3 minuten mee.
Voeg alle gedroogde kruiden toe en schep goed om. Laat dit ongeveer 5 minuten een beetje pruttelen.
Voeg dan het gekookte water en de bouillonblokjes toe en roer alles goed om. Voeg zoveel water toe, dat de groenten ongeveer 1-2 cm onder water staan.
Breng het geheel aan de kook, doe dan de deksel op de pan en laat op een laag vuur alles in ongeveer 25-30 minuten goed gaar worden.
Draai dan het vuur uit en pureer met de staafmixer alles tot een mooie gladde massa.
Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout toe.
Serveer met verse gehakte koriander.

Eet smakelijk!

Een gedachte over “Een lust voor het oog…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s