Licht in de duisternis…

Een donderdagavond in november, 3 graden, stromende regen. Mijn bestemming: het circuit in Zandvoort. Om wat te doen? Fietsen. Dus.

bbb_bls-116_scoutcombo_voorlicht_1Een paar weken geleden werd ik door Roderick van BBB Cycling uitgenodigd om nieuwe fietsverlichting uit te proberen: de ‘Scout Combo‘. Er zou gefietst worden op een bijzondere plek, namelijk het circuit van Zandvoort.

Hoewel ik de volgende dag vroeg voor een stedentrip naar Dublin zou vliegen en het logistiek echt niet heel handig was dat ik de avond ervoor weg zou zijn en ook nog laat thuis, was deze uitnodiging simpelweg té leuk om niet te aan te nemen.

Logistiek was het even wat geregel, maar uiteindelijk zat ik op die natte donderdagavond in mijn fietsoutfit bij een vriend in de auto op weg naar Zandvoort. We werden verwacht bij restaurant Thalassa, waar we door de mensen van BBB hartelijk werden ontvangen met een drankje. Vanwege de extreme files die avond, duurde het even voordat alle genodigden waren gearriveerd. Tijdens de maaltijd gaf Sebastiaan van BBB een presentatie over de verlichting die we die avond zouden gebruiken . Er was een groep wielrenners en een groep mountainbikers. Beide groepen gebruikten verschillende verlichting.

Voor mij was wielrennen in het donker volstrekt onbekend. Fietsen doe ik overdag en bij voorkeur als het droog is. In het donker op de racefiets rijden leek mij behoorlijk eng. Ook nu voelde ik dus de nodige spanning, zeker toen we tijdens het eten de regen met bakken uit de lucht hoorden vallen. In de regen fietsen heb ik natuurlijk wel vaker gedaan, maar niet in het donker en al helemáál niet op een circuit waar normaal gesproken met auto’s geracet wordt. “Niet tutten Lijn, je bent met een groep ervaren fietsers, gewoon goed opletten en voorzichtig zijn”, sprak ik mezelf moed in.

img_1855Voor iedereen lag er een helm klaar, met bovenop een lampje. Eenmaal buiten merkte ik meteen het effect van de lamp. Hoewel het erg donker was aan het strand, bood de Scout Combo erg veel licht. Ik kon echt heel goed zien wat er voor me was. Het lampje geeft zowel aan de voor- als achterkant licht. Ik had uitstekend zicht op de weg voor me en het idee dat anderen mij ook konden zien gaf me een veilig gevoel.

Vanaf het restaurant was het maar een klein stukje fietsen naar het circuit. Gelukkig was de stromende regen gestopt op het moment dat we vertrokken.

img_2009Eenmaal bij het circuit aangekomen, Roderick drukte ons nogmaals op het hart voorzichtig te zijn, goed aan te voelen of de weg glad was en op te passen bij de bochten, omdat de weg daar aan de zijkant omhoog gaat. Met Paul van BBB verkende ik het circuit, de rest van de wielrenners was al snel uit beeld, zij gingen sneller dan wij. Paul was zo aardig om zich aan mijn snelheid aan te passen. Al gauw merkte ik dat ik het helemaal niet eng vond, mits ik niet te hard ging. Mijn nachtblindheid was eigenlijk de lastigste factor. Ik zie slecht afstanden in het donker, wat nu ook een handicap was en ervoor zorgde dat ik behoedzaam reed. De weg was helemaal niet glad en ook de hoogteverschillen in de bochten vielen mee. Ik vond het waanzinnig gaaf om te doen! Na ongeveer twee rondjes te hebben gereden, wist ik een beetje hoe het circuit eruit zag en waar er bochten waren. Ik heb echt enorm genoten. Wat is het leven toch leuk als je dingen doet die buiten je comfort zone liggen!

Na afloop hebben we bij Thalassa nog een drankje gedronken en nagepraat. Het was echt een geweldige ervaring, die ik voor geen goud had willen missen…

Een gedachte over “Licht in de duisternis…

  1. Jammer dat ik niet kon die avond! Had me erg leuk geleken, alleen al nu ik weet dat jij er ook was…! 😉

    Ik heb de BBB1500 om te testen en ik heb inmiddels twee ritten ermee gemaakt in het donker, waarvan gisteren in de stromende regen. Ik test de lamp op de mountainbike en ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn eerste mtb-rit over serieuze inverharde trails minstens hetzelfde gevoel had wat jij hier beschrijft: doodeng! Maar al heel snel superleuk, ondanks dat het ook toen nat weer was: https://ingefietst.nl/2016/10/02/montferland-nightride/

    P.S. Het BBB-lampje dat ik bij die eerste nightride op mijn helm had gemaakt, was daar niet voor bedoeld, vandaar dat me werd geadviseerd deze 1500 eens te proberen. De eerste indrukken zijn top 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s