Is dat nou echt nodig?

Vorige week las ik in Trouw een artikel over het feit dat veel kinderen tegenwoordig weinig groenten meer (her)kennen. Ook werd hierin het punt aangestipt dat kinderen nauwelijks fruit mee krijgen als tussendoortje op school. Ik schrik van zulke berichten.

Direct laait de discussie weer op of we  vanuit de overheid geen regels moeten opleggen, met als doel kinderen gezonder te laten eten. Niets mis mee, kun je denken. Laat de overheid dit probleem maar aanpakken. Uiteindelijk kost het de overheid ook geld als die kinderen later allemaal veel te zwaar en ongezond zijn geworden, omdat dat hogere ziektekosten met zich mee zal brengen.

Toch verbaas ik mij altijd weer over deze discussie. Moet de overheid nu echt regels gaan opleggen om te zorgen voor bewustwording over voeding? Is het niet allereerst een taak van ouders om te zorgen dat hun kinderen gezond eten en drinken? Het kroost gaat immers vaak niet uit zichzelf dat koekje laten liggen om in plaats daarvan een appel te pakken.

Bij mijn kinderen op school is het op woensdag fruitdag. Op die dag zijn ze verplicht fruit mee te nemen als tussendoortje in de ochtendpauze. Een dag per week fruit, waarom niet elke dag? Waarom niet de koekjes vol suiker gewoon thuis laten? Mijn kinderen krijgen bijna elke dag fruit mee. Koekjes zijn uitzondering. Ook bij de limonadesiroop proberen we zoveel mogelijk op te letten dat er niet teveel suiker in zit.

Thuis eten we zo gevarieerd mogelijk en bovendien geven we onze kinderen mee dat het belangrijk is verse groenten en fruit te eten en ‘puur’ te koken. Niet met behulp van allerlei zakjes. Ik wil dat ze proeven wat ze eten, dat ze weten hoe verschillende producten smaken. Mijn kinderen zijn zich bewust van suiker en weten dat teveel suiker slecht voor je is. En ja, ze eten echt wel snoepjes en koekjes, maar met mate.

Als ik dus in de krant lees dat veel kinderen groenten niet meer herkennen, dan schrik ik daarvan. Welke kant gaan we op met elkaar als dit de laatste ontwikkelingen zijn? Het kan toch niet de bedoeling zijn dat kinderen alleen op school leren hoe een venkelknol eruit ziet? Deze taak begint wat mij betreft bij de ouders. School en media moeten daarop aanvullend zijn. Leer kinderen hoe leuk koken is en wat de wereld aan voedsel te bieden heeft. Leer ze dat je met  kruiden smaak kunt geven aan eten en dat je daarvoor geen Knorr wereldmaaltijden nodig hebt. Leer ze dat je jus maakt van gebraden vlees, in plaats van water bij een kant en klaar zakje poeder te doen.

In het artikel in Trouw las ik ook over een school waar koekjes verboden zijn. Alleen fruit is toegestaan als tussendoortje. Ik zou wensen dat dit ook op de  school van mijn kinderen de regel wordt. Hoewel ik grote moeite heb met betutteling vanuit de overheid, maakt zo’n regel het wel duidelijker en gezonder voor iedereen. Blijkbaar is die bemoeienis nodig, omdat teveel ouders zich zelf niet bewust lijken te zijn van wat en hoe ze eten en welke gevolgen dit voor hun kinderen heeft.

Dus: “Is dat nou echt nodig?” Blijkbaar wel. Hoe treurig dat ook is…

 

2 gedachtes over “Is dat nou echt nodig?

  1. Wat een leuke blog én herkenbaar. De school van onze zoon is een “gezonde school”. Alleen op woensdag een koekje mee en de rest van de week fruit als tussendoortje. Ook traktaties mogen alleen gezond zijn. Het is leuk om te zien dat alle ouders zich hier aan houden en dus bewust kiezen qua voeding meegeven. En daarnaast geldt denk ik wel voor ieder kind ‘zien eten…doet eten’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s