Teampresentatie Giant Alpecin 7 januari 2016

Herzog Medical is de trotse materiaalsponsor van de succesvolle wielerploeg Giant Alpecinimage1-2 en de reden dat ik aanwezig ben bij de teampresentatie in Berlijn. Tijdens de vliegreis draag ik de kousen zelf ook; dat doe ik eigenlijk altijd. Het dragen van compressiekousen bij lange autoritten en in het vliegtuig is zinvol, omdat er dan geen sprake is van een optimale doorbloeding van de spieren. Je krijgt vaak gezwollen enkels en dikke zware benen. Bij het reizen in het vliegtuig komt door de lagere druk in de cabine daar nog het risico bij van het ontstaan van trombose. Reden te meer dus om de compressiekousen te dragen: ze verhogen de druk op de spiermassa en afvalstoffen worden adequaat afgevoerd. Zo worden zwelling en erger voorkomen.
Ik ben benieuwd wat de ervaringen van de renners zijn met deze kousen, zeker omdat zij erg veel reizen. 

Na slechts een uur vliegen bevind ik mij in een andere wereld, van +8 graden naar -7 graden met 20 centimeter sneeuw. Berlijn, een historische stad, verstopt onder een witte deken van sneeuw. De Brandenburger Tor, het Joods monument, Unter den Linden, de Rijksdag, allemaal gehuld in een witte jas. Het maakt deze mooie stad het sprookjesachtige decor voor de presentatie van wielerteam Giant Alpecin.

De presentatie vindt plaats op de Italiaanse ambassade, een lichtroze, statig gebouw aan de rand van een besneeuwd park. Alle journalisten en andere genodigden staan in de vrieskou te wachten om naar binnen te gaan, terwijl de bus met de renners voor de deur staat. Het duurt even voordat we naar binnen kunnen. Na een korte wandeling over de rode loper haal ik mijn perskaart op en ga naar de zaal waar de presentatie zal worden gehouden. De entourage is indrukwekkend, het gebouw is prachtig en alles is uitstekend verzorgd. Overal staat water, er zijn verse sapjes en de koffie is (hoe kan het ook anders op een Italiaanse ambassade) verrukkelijk.

Voor aanvang van de presentatie zie ik al wat renners en rensters lopen in hun mooie wielertenue. Afgetrainde, jonge mensen die een ontspannen indruk maken en vooral veel plezier hebben met elkaar.
Ik ga de zaal binnen en zoek een plekje, als de presentator iedereen verwelkomt en de Italiaanse ambassade hartelijk dankt voor de gastvrijheid en hiermee het team de kans biedt zich te presenteren op een prachtige, statige locatie, die veel sfeer toevoegt aan de teampresentatie.

Het team Giant Alpecin rijdt voor het tweede jaar met een Duitse licentie, daarom vindt deze presentatie plaats in Berlijn. Er volgt een terugblik op 2015, waarin het team het fantastisch heeft gedaan. John Degenkolb won Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix en Tom Dumoulin werd 6e in het eindklassement van de Vuelta.

AfbeeldingIwan Spekenbrink vertelt dat wielrennen een keiharde sport is, die door de begeleiding van het team als een proces gezien wordt. “Het aantrekken van talent dat past bij de stijl van werken van het team gaat altijd door. Het team bestaat uit renners van verschillende nationaliteiten, maar fietsen is wat hen met elkaar verbindt.” Spekenbrink benoemt dat team Giant Alpecin ambassadeur voor Duitsland wil zijn, onder andere door zich te focussen op talentontwikkeling. Men wil jonge mensen inspireren om te gaan fietsen en zich daarin te ontwikkelen. Het enthousiasme spat van zijn gezicht als hij hierover praat.

Er is veel aandacht voor alle genodigden. Natuurlijk komen de hoofdsponsoren aan het woord: James Hu (Vice President Global Marketing Giant) en Eduard Dörrenberg (Managing Director Alpecin). “Fietsen ontwikkelt zich steeds meer wereldwijd. We vinden het daarom belangrijk ook wereldwijd samen te werken om het wielrennen steeds verder te ontwikkelen” vertelt James Hu. Eduard Dörrenberg noemt wielrennen ‘het nieuwe golf’ en wil het product globaliseren. Alpecin wil als sponsor van dit wielerteam het merk en het team ontwikkelen. Zij willen niet alleen jong talent ontwikkelen, maar ook laten zien hoe het is om een profwielrenner te zijn. Bovendien willen zij graag inzicht bieden in het bedrijfsleven en duidelijk maken wat erbij komt kijken als je een leven op wilt bouwen ná een professionele wielercarrière. Alpecin vindt het belangrijk om jonge mensen dit soort kansen te geven en maakt hierbij ook gebruik van e-learning, bijvoorbeeld om Engels te leren. Er is immers ook een leven na het fietsen! Het is belangrijk je daar bewust van te zijn en je daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Alpecin vindt het van groot belang deze aspecten ook mee te nemen in het geheel.

Ook wordt de begeleiding van de wielerploeg voorgesteld aan de genodigden.Afbeelding 1 Rudi Kemna zegt het team naar een hoger niveau te willen tillen en Hans Timmermans (coach van het damesteam Liv Plantur) geeft aan dat hij graag de vele jonge rensters in zijn team goed op de rit wil krijgen. Om dit zo optimaal mogelijk te doen, werkt de begeleiding met een ‘performance plan’: doen we het goed? Is er een kleine verandering nodig of moeten we echt een hele andere aanpak kiezen om beter te presteren?

Dan is het zover, alle renners en rensters worden een voor een gepresenteerd aan het publiek, eerst de mannen, daarna de vrouwen. Voor iedereen is er aandacht en applaus. De teamleden genieten ervan, je kunt het plezier van hun gezichten aflezen. De presentatie verloopt heel gevarieerd. Van Udo Sprenger krijgt de jarige John Degenkolb de prijs ‘Duitse wielrenner van het jaar’ uitgereikt, waarmee hij erg blij is.

Een aantal renners wordt vervolgens kort geïnterviewd, waarbij het opvalt hoeveel zin iedereen heeft in het nieuwe seizoen. Aan de motivatie ontbreekt het in elk geval niet!

Tom Dumoulin vertelt dat zijn focus dit seizoen op de tijdrit ligt. “Ik wil super zijn in de Giro” zegt hij. Floortje Mackaij van Liv Plantur vertelt dat zij een vierjarig contract bij de ploeg heeft getekend. Na deze interviews krijgen de fotografen ruimschoots de gelegenheid om alle renners op beeld vast te leggen, als groep en individueel.


Als alle foto’s gemaakt zijn, verlaat iedereen de zaal en gaat het gezelschap naar een image6-1andere ruimte, waar journalisten de renners uitgebreider kunnen interviewen. Hier in de buurt is ook een persruimte ingericht, waar de opgenomen interviews direct verwerkt en gemonteerd worden, zodat ze zo snel mogelijk kunnen worden uitgezonden.

 

Ik heb meerdere mensen gesproken en gevraagd naar hun ervaring met de kousen van Herzog Medical. Iedereen is uitermate positief. Met name het feit dat de renners zoveel vliegreizen maken om van het ene trainingskamp naar het andere te gaan en evengoed moeten fit moeten zijn en moeten presteren, maakt dat zij veel voordeel halen uit het dragen van deze kousen. Ook gebruiken zij de kousen voor sneller herstel na een zware training of wedstrijd en zij geven allemaal aan hier enorm profijt van te hebben.

Tijdens de interviews wordt direct duidelijk hoe het leven van een profwielrenner eruit ziet. De een vertrekt diezelfde dag nog naar een trainingskamp in Spanje, de ander gaat naar Australië voor de ‘Tour Down Under’ die daar half januari van start gaat en ook een trainingskamp in Qatar eind januari wordt genoemd. Ik weet nu in elk geval wat zij zullen dragen in het vliegtuig: de compressiekousen van Herzog! Daarmee zullen zij fit uit het vliegtuig stappen en meteen in staat zijn de volgende dag weer te knallen op de racefiets.

In dit filmpje vertelt Laurens ten Dam over de compressiekousen van Herzog Medical.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s