Eten voor je honger krijgt!

eten-voor-je-honger-krijgt-2-300x200

Eten en wielrennen, die combinatie blijft wat mij betreft een uitdaging. Tijdens mijn eerste lange tochten op de racefiets leerde ik al snel dat je moet eten en drinken vóórdat je honger of dorst krijgt. Bij het ontbijt begint de ellende al; ik kan gewoon niet veel eten ’s morgens vroeg. Toch doe ik het, eten tegen heug en meug, want ik weet dat ik de energie nodig heb als er minstens 100 kilometers op het programma staan. De beruchte ‘hongerklop’ wil je toch echt voorkomen. Drinken vind ik makkelijker. Zodra ik mijn bed uitrol begin ik altijd met twee glazen water en daarna volgen nog de nodige koppen koffie. Jaja, ik weet dat koffie juist vocht onttrekt aan je lichaam, maar ik ben er nu eenmaal verslaafd aan. De dag begint niet zonder koffie. Punt.
Thuis heb ik inmiddels het perfecte ontbijt ontdekt voordat ik ga sporten: de proteïnepannenkoek. Twee schepjes poeder mengen met water, flink schudden in een mengbeker en hoppa, in de pan. Een voedzaam ontbijt dat nog lekker is ook. Het bakken duurt wat langer dan bij een gewone pannenkoek, maar dat biedt mooi gelegenheid om koffie te drinken. Als de pannenkoek klaar is doe ik kaas of honing erop en dat geeft een uitstekende bodem voor een flink stuk pedaleren.

Ik neem voor onderweg altijd proteïnerepen mee met de verrukkelijke naam ‘crispy chocolate’. Verschillende van dit soort repen heb ik uitgeprobeerd. Elke keer kom ik weer terug bij mijn favoriete in de chocolade variant. Andere repen zorgden voor een opgeblazen gevoel, buikpijn zelfs. Te zwaar op de maag voor mij. Bovendien zit er soms aardbei in en smaken ze weeïg. De repen gaan in de zakjes van mijn koerstrui, op mijn rug dus. Het zonnetje schijnt soms lekker op mijn rug en hoe heerlijk dat ook aanvoelt, die repen veranderen daardoor in een soort chocopasta. Een groot nadeel, zeker als je fietsend zo’n verpakking wilt openen. Bruine, plakkerige vingers en vlekken op je handschoenen tot gevolg.

Om dit probleem te tackelen ben ik begonnen om zelf repen te maken. Geïnspireerd door het ‘Hardloperskookboek’ bedacht ik mijn eigen variant. Toen ik ze laatste maakte, plaatste ik een aantal foto’s op Instagram. Dat leverde niet alleen veel ‘likes’ op, veel volgers vroegen me om het recept, hartstikke leuk! Ik plaatste het recept op Instagram en daarna ook op Twitter en Facebook. Ik voorzag blijkbaar in een behoefte. Het grote voordeel van de zelfgemaakte sportrepen is dat je alleen maar natuurlijke producten gebruikt en dus ook alleen natuurlijke suikers nuttigt. Ik heb gemerkt dat de inname van suikers voor veel sporters een belangrijke rol speelt. Daarnaast is het slechts vijf minuten werk en zijn ze verrukkelijk; niets houdt je meer tegen dus!

Graag deel ik het recept ook met jullie. Voor fietsers zijn de repen handig voor onderweg, voor hardlopers zijn ze lekker na het rennen. Voor iedereen die niet in een van de eerder genoemde categorieën valt zijn ze een lekker en gezond tussendoortje.

Lijn’s sportrepen

Ingrediënten
– ½ zakje tutti frutti
– zakje gedroogde dadels
– zakje gedroogde pruimen
– zakje kokosschaafsel
– zakje ongebrande walnoten
– 3-4 eetlepels kokosolie

Bereiding
Al het gedroogde fruit in de keukenmachine goed fijn malen. Daarna de kokosolie, het kokosschaafsel en de noten erbij en nog even mee laten draaien. Een vierkante of rechthoekige schaal bedekken met bakpapier, het mengsel erop doen, goed verdelen en platdrukken. Bakpapier dichtvouwen en de schaal minstens 3 uur in de koelkast zetten. Daarna repen van snijden en smullen maar! (Ik bewaar de repen in de koelkast, zo blijven ze mooi stevig.)
Er zijn variaties mogelijk door ander gedroogd fruit en/of noten te gebruiken.

Succes met het maken en laat me weten wat je er van vindt of welke variatie jij hebt bedacht!

4 gedachtes over “Eten voor je honger krijgt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s